Duyuru!
Bulunduğunuz Yerde Bayimiz Yoksa Sipariş İçin +90 505 827 98 63

  • TARİH: 26.04.2024
Reklamı Geç

SİPARİŞ: 0 505 827 98 63

Belirli Günler ve Haftalar (TURİZM HAFTASI 15-22 NİSAN)

Belirli Günler ve Haftalar (TURİZM HAFTASI 15-22 NİSAN)

                    TURİZM HAFTASI     (15-22 NİSAN)

HAFTANIN ANLAM VE ÖNEMİNİ BELİRTEN KONUŞMA

 

 

Sayın Müdürüm, Sevgili Öğretmenlerim ve sevgili çocuklar!
15-22 Nisan tarihleri arasını Turizm Haftası olarak kutluyoruz. Dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan gezilere turizm, bu gezilere katılan insanlara da turist diyoruz. Ülke içinde yapılan gezilere iç turizm, ülke dışına yapılan gezilere ise dış turizm denir.
Yurt dışı gezilere daha çok, zenginleşen ülkelerin insanları çıkar. Yabancı turistler ülkemize hangi amaçla gelirse gelsinler, para harcarlar. Turistlerin harcadığı yabancı paralara döviz diyoruz. Üretemediğimiz ürünleri yabancı ülkelerden döviz ile satın alırız. Döviz elde etmenin en kolay yollarından biri ise turizmdir. Ülkemize ne kadar çok turist gelirse, o kadar çok döviz elde ederiz.

Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir köprü olan yurdumuz, turistlerin ilgi duyduğu bir ülkedir. Ilıman iklimi, zengin bitki örtüsü, eski medeniyetlerin bıraktığı tarihi eser ve anıtlarla yurdumuz, turistler için adeta bir cennet gibidir. Bütün bunlara rağmen ülkemiz, hak ettiği turist sayısına bir türlü ulaşamamıştır. Ülkemize daha çok turist gelebilmesi için, yollarımızın daha güzel, insanlarımızın daha centilmen, ulaşım araçlarının daha gelişmiş, konaklama yerlerinin bol, rahat ve temiz olması gerektiğini biliyoruz. Turistlere karşı güler yüzlü olmak, onları rahatsız etmemek, değerinden yüksek ve zorla satış yapmamak gerekir. Onların memnun ayrılması, ülkemize daha çok turistin gelmesini sağlar. Daha çok turist ise, daha çok döviz demektir.

Sonuç olarak ülkemizin doğal zenginliklerini, anıtlarını, tarihi kalıntı­larını, müzelerini görmek güneşinden, denizinden, kaplıcalarından yararlan­mak, dinlenmek, eğlenmek için gelen turistlere yardımcı olmalıyız.
Turistleri rahatsız etmeyelim. Değişik giysilerini ve davranışları hoşgörü ile karşılayalım. Turistlerin karşılaştıkları güçlükleri yenmek için yardımcı olalım. Turistik eşya satımında eşyanın gerçek değerini isteyelim. Bize yapılmasını istemediğimiz hareketlerin turistlere yapılmasını önleyelim.

 TURİZMİN YARARLARI

Turizm özellikle Türkiye gibi tarihsel dokusu yüksek ülkeler için harika bir gelir kaynağıdır. Çünkü diğer kaynaklara göre oldukça zahmetsizdir. Turist gelir görmek istediği yerleri görmek için de arada bir ton para harcar. Buda doğrudan ülkeye döviz girişi demektir. Ülkemizin her sana artan ciddi bir turist girişi grafiği var. Bu sayede ülkeye milyarlarca dolar kaynak girmekte ve bundan elbette ki ülke esnafı kar sağlamaktadır.

Önemli olan bir nokta ise turizmin bir ülke için büyük bir reklam aracı olmasıdır. Türkiye de keyifli bir gezi veya tatil geçiren bir turist bunun reklamını gittiği her yerde yapacak ve ülkemiz yeni yeni turistler kazandıracaktır. Bu sayede grafik devamlı yukarı doğru bir ivme kazanacaktır. Burada aslında esnaflar ve vatandaşlara ciddi bir görev düşüyor. Ne olursa olsun turistlere hoş görüyle davranıp aynı zaman da onlara Türk insanın ne kadar misafirperver olduğunu da kanıtlamak gerekiyor.

              TÜRKİYE DE TURİZM

Tarih, kültür ve olağanüstü doğal güzelliklerin içiçe yaşandığı Türkiye, bu özelliklerini günümüze kadar devam ettirebilmiş dünyanın ender turizm cennetlerinden biridir. Dört mevsimin tüm özelliklerinin her zaman yaşanabildiği yöreleri, yeşil ormanları, kayak sporuna elverişli karlı dağları, temiz denizleri, kumsalları, kaplıcaları, konuksever insan dokusu ve dünyanın üç ünlü mutfağından birine sahip olması bakımından da ayrıcalıklı bir ülkedir.

Ülkenin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde, yaz turizmi oldukça ileri seviyededir. Karadeniz kıyılarında sınırlı ölçüde yaz turizmi, yüksek yerlerde ise yayla turizmi gelişmiştir. Bu bölgelerde yeterli altyapı hizmetleriyle birlikte modern turizm tesisleri oluşturulmuştur. Yaz turizminin en yoğun olduğu tatil beldeleri arasında Antalya, Alanya, Marmaris, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Kaş gibi merkezler bulunmaktadır. Ülkenin yüksek yerlerinde ise yayla turizmi her geçen gün önemini artırmaktadır. Yayla turizminin en fazla geliştiği yöreler arasında Trabzon, Giresun, Rize, Ilgaz, Bolu ve Abant yer almaktadır.

Ülkenin en çok turist kabul eden şehri Antalya’dır. Antalya kapısından yurda gelen turistlerin sayısı 2001 yılında 4 milyon 200 bini aşmıştır. Ülkenin en fazla turist kabul eden ikinci şehri ise İstanbul’dur. Bu şehirleri Muğla, Edirne, İzmir, Aydın ve Ankara takip etmektedir.

Turizmin son yıllardaki hızlı gelişiminde en önemli faktör, belgeli tesis ve yatak kapasitesindeki artıştır. Nitekim son yıllarda turistik tesislerin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar hız kazanmıştır. Ülkede 2001 yılı itibariyle turizm işletmesi belgeli olarak faaliyet gösteren tesislerin sayısı 1.240, bu tesislerin yatak sayısı ise 230.248’dir. Turizm yatırım belgeli tesislerin sayısı ise 1.980 olup, bu tesislerin yatak sayısı ise 364.779’dur. Bunun yanı sıra kaplıcalar, apart-oteller, golf tesisleri, mola tesisleri, eğitim ve uygulama tesisleri, oto karavan turizm kompleksleri ve uygulama otelleri gibi modern kuruluşlar da Türk turizmine hizmet vermektedir. Antalya, ülkede bulunan turizm tesisleri bakımından da ilk sırada yer almaktadır. Antalya’yı Muğla ve İstanbul izlemektedir.

Ülkeyi ziyaret eden turist sayısı ve turizm gelirlerinde sağlanan sürekli artışlar, sektörde istikrarlı bir gelişmenin olduğunu göstermektedir. 2002 yılında Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı 13.247.000’dir. Net turizm gelirleri ise, 8.5 milyar ABD Doları değerindedir.. Dünya Turizm Örgütü tarafından hazırlanan “Turizm: 2020 Vizyonu Avrupa” konulu çalışmada, Türkiye’nin 2020 yılında, bölgesinde Fransa, İspanya ve İtalya’dan sonra 4. ülke konumuna geleceği ve aynı yıl turizmden elde edeceği gelirin 40 milyar ABD Doları’na yükseleceği tahmini yapılmaktadır. Türkiye’nin 2020 hedefi ise, 60 milyon ziyaretçi ve 50 milyar ABD Doları değerinde turizm geliridir.

Türk Turizminde Yeni Anlayış. Türkiye’nin dünya ekonomisiyle bütünleşme yolunda son yıllarda en başarılı olduğu sektör turizmdir. Bu başarıyı dikkate alan Türkiye, sahip olduğu bu potansiyeli iyi değerlendirerek, uluslararası turizm gelirinden daha fazla pay alma yolunda turizm politikalarını yeni bir anlayışla gözden geçirmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm endüstrisini etkileyen tüm faktörleri dikkate alarak yeni pazarlama stratejilerini harekete geçirmiştir.

Dört mevsimin birarada yaşandığı Türkiye, dünyanın ender turizm cennetlerinden biridir.
Bu stratejilerin en can alıcı ayağı olan tanıtımda da ciddi atağa geçmiş ve tanıtım kampanyalarını farklı coğrafyalardaki 40 ülkede 23 yurtdışı büro aracılığı ile yoğun olarak başlatmıştır. Kampanyalardaki yaklaşımın temelinde “farklılıkların kucaklaşması” teması vurgulanmaktadır. Bu vurgunun yakalanmasında Türkiye’yi rakiplerinden ayıran en önemli özellikler dikkate alınmıştır. Bunların başında Türkiye’nin Asya ve Avrupa kıtaları arasındaki köprü konumundan kaynaklanan doğa, tarih ve kültür zenginliği ile çeşitliliği gelmektedir.

Bir arada yaşatılan bu farklılıkların zenginliği, Türkiye’nin her köşesine doğal, kültürel, sanatsal, estetik ve folklorik çeşitlilik olarak yansımaktadır. Bu gizemli ve baş döndürücü karmaşa, bu çok sesli ve çok renkli kültür bir karşıtlık değil, bir kucaklaşma kültürüdür. Turizmin çeşitlendirilmesi kapsamında ayrıca yat, golf, termal ve sağlık, kış ve dağ sporları, yayla, mağara, doğa yürüyüşü (treking), akarsu sporları (rafting), sportif olta balıkçılığı ve avcılık, kuş gözlemciliği gibi pek çok turizm alanına ilişkin projelerle de etkin faaliyetlerde bulunulmaktadır.

Türk Mutfağı. Gastronomi uzmanlarına göre dünyanın en zengin mutfakları; Türk, Fransız ve Çin mutfaklarıdır. Yiyecek ve içecek maddesi kaynaklarının bolluğu ve çeşitliliği, ülke turizminin ayrılmaz bir parçası olarak görülen Türk mutfağının zenginliğinin başlıca sebeplerinden biridir. Aynı zamanda tarih boyunca çok çeşitli milletlerle içiçe yaşamış, yiyecek ve içecek kültürü alışverişinde bulunmuş olması da ülke mutfağını zenginleştiren bir başka etkendir. Türkiye’nin çeşitli yörelerinde yüzlerce çeşit yemek yapılmakta, tüm bölgelerde ve illerde beslenme kültürü ile yemek çeşidi ve pişirme teknikleri de büyük farklılıklar göstermektedir. Her yörenin kendine özgü tanınmış kebaplarının yanı sıra, hamur işleri ve sulu yemekleri de çok yaygındır.

 

TURİZM HAFTASI

 

İnsanoğlu çalışmalı,

Çalışmaya alışmalı.

Yılda bir kerede olsa,

Bir yerleri dolaşmalı.

 

Dolaşana turist denir,

Değerini herkes bilir.

Toplanan büyük gelirden,

Devlet halka hizmet verir.

 

Tüm ülkeler turist bekler,

Kasasına para ekler.

Kutlayalım bu haftayı,

Vatanımız olsun lider.

 

ÜLKEMİZ

Tertemiz olmalıyız.
Böyle yakışır Türk’e
Ve böyle kalmalıyız.

Güler yüzlü milletiz,
Severiz misafiri.
Çok güçlü bir devletiz,
Koruruz turistleri.

Dünya bizi tanısın,
Tanısın ülkemizi.
Gittiği yerde ansın,
Dürüstlük ilkemizi.

Şanlıdır tarihimiz
Onurlu, guruluyuz,
Parlak istikbalimiz,
Uygarlık yolundayız.

TÜRKİYE

 

Türkiye’mde insanlar,

Dört mevsimi yaşarlar.

Gelmeyenler bilemez,

Ne ararsan bizde var.

 

Yeraltı bir define,

Güç yetmez kıymetine.

Hatta paha biçilmez,

Her yeri bir hazine…

 

Çoktur eserlerimiz

Bitmez değerlerimiz.

Tek değer var kaybolmaz,

Yüksek karakterimiz

TURİZM’DİR MESLEĞİM

Turizm’dir mesleğim,

Güler yüzdür görevim.

Gece gündüz çalışır,

Harekettir bereketim.

 

Uluslararasıdır hedefim.

Ama vatandaşımdır önceliğim,

Ayşe, Fatma, Hasan, Mustafa

Sizleri de beklerim.

 

İşletmenin öz kişiliği,

Sevmektir mesleğini.

Yarınlardır geleceği,

Yine bekleriz derken.

 

Güzel anılarınızı bırakırken,

Hatırlanmak isteriz.

Size hoşça kalın derken,

Yeniden bekleriz.

HOŞ GELDİN TURİST KARDEŞ

 

Öyle güzel bir ülke,seçmişsin görmek için,

Gezdiğin her yer sana,olacak gönülden eş;

Bıkmadan tadacaksın,zevkleri biçim biçim

Hoş geldin Türkiye’ye,hoş geldin,Turist Kardeş.

 

Sıcak kanlı insanlar diyarıdır bu ülke,

Türkler konukseverdir,hepsi yürekten kardeş;

Doğruluk ve temizlik,en önde gelen ilke

Doya doya gez,eğlen; gönlünce Turist Kardeş.

 

Türkiye’nin her yeri,cennetten bir köşedir,

Zümrüt dağ,berrak deniz,altın sarısı güneş;

Halkının her hüneri,doyulmaz bir neşedir

Sağlık,sevinçle doldur,gönlünü Turist Kardeş.

 

Türk’ün başta emeli,barış sunmak dünyaya,

Dil,din,ırk renk gözetmez; herkesi bilir kardeş;

Aranmak,anımsanmak,tutkusu doya doya

Ya gel; ya selam gönder,dostunla turist kardeş.

 

Bir tarih hazinesi,baştan başa Türkiye,

Bin bir çeşit uygarlık bulursun,değil üç-beş;

Tanrı, bol bol bahşetmiş,her şeyi bu ülkeye

Sımsıcak kucağına,hoş geldin Turist Kardeş…

 

TURİZİM HAFTASI İLE İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLER

Turizm yolu, barış ve kalkınma yoludur.

Bir memnun turist, bin turist yollar.

Temizlik turizmin, turizm kalkınmanın anahtarıdır.

Turizm hizmetle gelişir, sevgi ile büyür.

Yurdumuzdan hoşnut ayrılan her turist bizim yeni bir dostumuzdur.

Turiste saygı varsa, turizmde kaygı yoktur.

TURİZM HAFTASI BOYAMA ETKİNLİKLERİ (İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ)

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • Kategori Seçin