Duyuru!
Bulunduğunuz Yerde Bayimiz Yoksa Sipariş İçin +90 505 827 98 63

  • TARİH: 29.03.2024
Reklamı Geç

SİPARİŞ: 0 505 827 98 63

Belirli Günler ve Haftalar (İlköğretim Haftası Eylül Ayının Üçüncü Haftası)

Belirli Günler ve Haftalar (İlköğretim Haftası Eylül Ayının Üçüncü Haftası)

 

İLKÖĞRETİM HAFTASI KONUŞMALARI

 

1-KONUŞMA(Okul Müdürü Konuşması)

Değerli Öğretmenlerim, Sevgili öğrencilerim ve Sayın Veliler;

Kanunlarımıza göre ilköğretim sekiz yıldır ve zorunludur. Okullarımızın açıldığı bu haftayı, İlköğretim Haftası olarak kutluyoruz.
Şu anda hepimiz, yeni bir eğitim öğretim yılına başlamış olmanın coşkusu içindeyiz. Kavuştuğumuz okulumuz, öğretmenimiz ve arkadaşlarımız, hepimizi sevince boğdu.

Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızla bir an önce tanışmayı arzuluyoruz. Okul bizim ikinci evimiz gibidir. Beraber yaşamayı, sevgiyi, dostluğu ve arkadaşlığı burada öğreniyoruz. Öğrendiğimiz bilgiler yanında oynadığımız oyunlar ve söylediğimiz şarkılarla hoşça vakit geçiriyor, ortak sevinçler paylaşıyoruz.

Kendimize, ailemize, çevremize, milletimize ve insanlığa faydalı olmak, okuma-yazma öğrenmekle başlar. Daha sonra öğrendiklerimizle ise, iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, bilimi hurafeden ayırır ve bugünkü dünyanın ulaştığı bilgi birikimini elde ederiz. Bilgisiz ve eğitimsiz insanlar daha çok suç işler. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi eğitimli insan sayısıyla ölçülür.

Yeni bilgiler, yeni dostluklar, güzel günler ve aydınlık fikirlere kavuşmanız dileği ile İlköğretim Haftanızı kutluyorum.

 

2-İLKÖĞRETİM HAFTASI ÖĞRETMENLER İÇİN KONUŞMA METNİ ÖRNEĞİ

Sayın müdürüm, değerli öğretmen arkadaşlarım ve sevgili öğrenciler, ilköğretim öğrenim basamaklarının ilkidir, temelidir. Okulun açıldığı ilk haftayı ilköğretim haftası olarak kutlamaktayız. İlköğretimin amacı, öğrencileri vatanını, milletini seven; kendine ve topluma yararlı; yeterli kadar bilgi donanımına sahip yurttaşlar olarak yetiştirmektir. İlköğretim öğrencilerimizi hayata ve üst öğrenime hazırlamaktadır. Her devlet, kadınıyla erkeğiyle, yöneticisiyle yönetileniyle tüm yurttaşlarını ulusal amaçlarına uygun olarak yetiştirmek ister ve eğitim ve öğretimini bu çerçeve uygun olarak hazırlar. Bizlere düşen görevler ise öğrencilerimizi bu doğrultuda yetiştirmektir. Eğitimin öğretimin amacı da zaten bu çerçeveye uygun olarak hazırlanmaktadır. Atatürk, eğitime çok önem vermiş ve bunu hayatında yaptıklarıyla kanıtlamıştır. Bizler de Atatürk’ün eğitime verdiği önemi önemsemek zorundayız. Bir ülke kalkınmak, mutlu bir yaşam sürmek istiyorsa eğitim ve öğretim nimetine sıkı sıkıya sarılmalı ve bu nimeti elinden kaçırmayarak iyi değerlendirmelidir. Gelişmiş, çağdaş ülke sınıfındaki ülkeler eğitime ne kadar çok değer veriyorlarsa bizler de o kadar hatta onların gösterdiklerinden daha çok önem vermeliyiz ki biz onları takip edeceğimize geçmişte olduğu gibi onlar bizi takip etsinler. Eğitim öğretime önem verdiğimiz sürece gün gelecek vatandaşlarımızın tamamına yakını okumayı – yazmayı öğrenecek, okuyarak edindikleri bilgilerigünlük yaşamlarında uygulayacak, diğer insanların yanında boynu bükük kalmayacak, işlerinde daha verimli olacak,böylece hem kendine hem de milletimize yararlı bir birey olacaklardır. Yeni eğitim öğretim yılının hepimize hayırlı olması ve bu yılımızın verimli bir biçimde tamamlanmasını dilerim.

 

3-İLKÖĞRETİM HAFTASI ÖĞRENCİLER İÇİN KONUŞMA METNİ ÖRNEĞİ

Sayın müdürüm, saygıdeğer öğretmenlerim ve sevgili arkadaşlarım, Yaz tatilinde yeterince dinlendik ve sonunda bilgi yuvamıza geri döndük. Şimdi sıra çalışıp kendimizi yetiştirmekte;  Kendimizi yetiştirmeli ve çevremize yararlı olmalıyız. Biz biliyoruz ki ne kadar çalışırsak o kadar yararlı oluruz. Okullar her açıldığında bizlerdeki öğrenme isteği de o kadar artıyor. Bizler bilgiye susamış insanlarız, bizler de mutlu bir yaşam sürmek istiyoruz ve bizler bu isteklerimizin gerçekleşme yerinin de bu sıralardan geçtiğini biliyoruz. Öyleyse durmak bize yakışmaz; çünkü ders zamanı tatil yaparsak tatil zamanı ders yapmak zorunda kalırız ve isteklerimiz yalnızca bir hayal olarak kalır, sonunda üzülen gene biz oluruz. Ne kendimizi ne de bizi sevenleri üzmeye hakkımız yok. Ne mutlu bizlere ki okullar açıldı ve bizler hiçbir sorunla karşılaşmadan tekrar okulumuzdayız. Ya okula gitmeyi isteyip de çeşitli engellerle karşılaşıp okula gidemeyenler! Kendimizi onların yerine koyarsak elimizdekinin değerini daha iyi anlayabiliriz. Onun için değerli arkadaşlarım lütfen okumaktan sıkılmayalım ve gelecekteki konumumuzu düşünerek okumaya daha istekli olalım. Yeni eğitim öğretim yılının hepimiz için yararlı ve başarı geçmesini dilerim.

 

4-ATATÜRK’ÜN EĞİTİM VE ÖĞRETİMLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

 

Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken onlara özellikle varlığı ile, hakkı ile, birliği ile çatışan ve tüm yabancı öğelerle savaşma gereği ve ulusal değerleri tam bir coşku ile, her karşıt düşünce önünde şiddetle ve özveriyle savunma zorunluluğu iyice öğretilmelidir (1921). (Atatürk’ün Milli Eğitimimizle İlgili Düşünce ve Buyrukları – TDK – 1970)

 

Geleceğe hazırlanan yurt çocuklarına hiçbir güçlük karşısında boyun eğmemelerini, olanca güçleriyle bıkmadan ve yılmadan çalışmalarını ve okumakta olan çocuk­larımızın ana babalarına da yavrularının öğrenimlerini bitirmeleri için ellerinden gele­ni esirgememelerini öğütlerim. Mustafa Kemal-1921

 

Milli eğitim alanında ne pahasına olursa olsun tam bir başarıya ulaşmak gerektir.Kurtuluş ancak bu yolla olur. M. Kemal – 1922

Milli eğitim politikamızın temel ilkesi, bilgisizliğin yok edilmesidir. Bu yapılmadıkça yerimizdeyiz… Yerinde duran bir şeyse geri gidiyor demektir. M. Kemal- 1922

 

Eğitimdir ki, bir ulusu ya Özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır ya da tutsaklığa ve düşkünlüğe sürükler. (Atatürk)

 

Herkesin kendine göre bir zevki vardır: Kimi bahçe ile uğraşmak; güzel çiçekler yetiştirmek ister; kimi de adam yetiştirmekten hoşlanır. (Atatürk)

 

İlköğretimin yayılması için, sade ve kullanışlı Önlemler almak zorundayız.  İlköğretimde amacımız, bunun genel olmasını bir an Önce gerçekleştirmektir. Bu sonuca varmak, ancak aralıksız önlem almakla ve bunları sistemli uygulamakla sağlanır. Ulusumuzun başlıca işi olarak, bu konuda direnmeyi gerekli görüyorum.

Atatürk – 1936

 

Eğitim işlerinde kesinlikle zafer kazanmış olmak gerekir. Bir ulusun gerçek kurtuluşu ancak bu yolla olur. Bu zaferin kazanılması için hepimizin tek bir can, tek bir düşünce olarak temeli bir program üzerinde çalışması gerekir. Bence bu programın te­mel noktaları ikidir:

  1. Eğitim, toplumsal yaşamımızın gereklerine uymalıdır.
  2. Eğitim, çağın gereklerine uymalıdır. M.Kemal – 1922

 

 

5-KİTABIM NEREDE?

 

Merhaba arkadaşlar,

Birkaç gün önce başıma gelenleri bir bilseniz; Okulların açılmasına birkaç gün kalmıştı.  Annemle okul alışverişimi yapmış, her şeyimi hazırlamış, okulumun açılacağı günü iple çekiyordum. Derken bir sabah canım sıkıldı. “Şu çantamı bir gözden geçireyim.” dedim. Yeni aldığım kalem kutusu, kalem, silgi ve defterlere bakmak çok hoşuma gidiyordu doğrusu.

Çantamı alıp, içine baktığımda şaşkınlıktan küçük dilimi yutacaktım. Çantamdaki eşyalardan birçoğu eksikti. Koştum anneme haber verdim. Annem inanmak istemedi.

“Ayşe’ciğim, kim alacak senin eşyalarını? Çantandadır muhakkak. Bir daha kontrol et.”dedi.

“Anneciğim, eminim.” dediysem de dinletemedim. İlla kendi gözleriyle görecekti.

Belki küçük kardeşim alıp, bir yerlere saklamıştır diye evin her yerine baktık. Annem işini gücünü bıraktı, birlikte evi talan ettik. Yoktu, yoktu, yoktu.

Sonunda yorgunluktan pes etmiştik ki annem, “Bir de anneannenin sandığına bakalım.” Dedi. Anneannem istemese de sandığı açmaya razı oldu. Cebindeki anahtarı çıkarıp,  üşengeç tavırlarla sandığı açtı.

“İşte orada. Güzelim pembe kalemim, defterim, hikâye kitabım, silgim. Yaşasın,  sonunda bulduk.” Diye avazım çıktığı kadar bağırıyordum.

Anneannem mahcup boynunu büktü. “Ben de okuma yazma öğrenmek istiyorum.” Dedi. “Artık otobüslerin üzerindeki yazıları okuyup, tek başıma gezmek istiyorum. Gazete okuyanlara öyle çok özenirim ki.” diye iç geçirdi.

Annem, “Anneciğim, neden bize söylemedin?” diye sordu. Anneannemin yanakları elma gibi kızarmış, tam da ısırımlık olmuştu. Ağlamaklı sesiyle, “Bu yaştan sonra okuma yazma öğrenip de ne yapacaksın dersiniz diye korktum.” Dedi. Annem, anneanneme sarıldı. “Öğrenmenin yaşı olur mu hiç?” diye teselli etti onu.

Anneannem defterlerden birini açtı. Eciş bücüş yazdığı harfleri gösterdi bize. “Ama benim harflerim sarhoş gibi. Bir o yana bir bu yana gidiyorlar.” Deyince annem de ben de dayanamadık. Kahkahayı patlatıverdik. Anneannem pek alıngandır, yine alındı bize. Ama annem aceleci davrandı. Gönlünü alıverdi hemencecik. “Böyle tek başına öğrenemezsin. Ayşe’nin okulunda okuma yazma kursları var. O kurslara gitmelisin.” Dedi yumuşacık sesiyle.

“Yaşasın, anneannemle aynı okula gideceğim. Bu dünyada anneannesiyle aynı okula giden ilk çocuk ben olacağım galiba.

Okulumuz bir aşevi gibi. Fakat bir farkı var yemek yerine bilgi dağıtıyor. Sadece biz çocuklara değil, öğrenmeye aç herkese kapısını açıyor.

Eğer velilerimiz arasında anneannem gibi okuma yazma bilmeyen varsa, onları da okulumuza bekliyoruz.

Herkesin ilköğretim haftasını kutlar, başarılı bir ders yılı dilerim. Hoşça kalın…

 

İLKÖĞRETİM HAFTASI ŞİİRLERİ

 

OKULA DÖNÜŞ

 

Gezdik, eğlendik, koştuk bütün yaz

Ah ne güzeldi dereler, dağlar,

Topladık, yedik vişne, dut, kiraz,

Ah ne şirindi bahçeler, bağlar,

Bugün uslandı dünkü yaramaz,

Artık sekiz ay çalış, oku , yaz.

 

Fazlası eder çocuğu haylaz,

Dört ay eğlence yeter bize,

Ne tatlı, ne hoş geçti bütün yaz,

Gidelim artık okulumuza.

Bugün uslandı dünkü yaramaz,

Artık sekiz ay çalış, oku , yaz.

 

Çocuğuz, ama biliriz ki yaz,

Saf hava, uyku, su , oyun demek

Böyle olursa hastalık olmaz,

Okul açıldı, başladı emek.

Bugün uslandı dünkü yaramaz,

Artık sekiz ay çalış, oku, yaz.

İLKÖĞRETİM HAFTASI

 

Bu yıl da neşe ile,

Geldi güzel haftamız,

Yeniden gönlümüze,

Doldu, güzel haftamız.

 

Biziz onun amacı,

Biziz onun inancı.

Başarıya varmada

Hep odur bize öncü,

 

Ne sözü varsa bize,

Olumludur, gerçektir.

Çünkü onun dileği,

Bizleri yüceltmektir.

 

Ulusun gür sesidir,

İlköğretim haftası,

En büyük ilkesidir,

İlköğretim haftası…

 

İLK GÜN

 

Gülmeyin bana öyle,

Öğretmenim,

Bu ağlamaklı, uykulu,

Gözlerime bakıp da

Daha benim bu

İlk günüm okulda.

Hem zaten,

Annem, kardeşim

Ve oyuncaklarım,

Hep evde kaldı.

Hem sonra, bu sabah,

Saat de

“Kalk, kalk” diye

Erkenden çaldı…

 

İLKÖĞRETİM HAFTASI

 

Yüzyıllardır susadık,

Okumaya yazmaya,

Bütün dünya koşarken,

Biz kalmışız yaya.

 

Köylerimiz okulsuz,

Şehirler okulsuzmuş.

Anadolu bakımsızmış.

Anavatan yolsuzmuş.

 

Atatürk bir gün çıkıp,

Milleti kurtarmasa,

Yüzyıllar aynı gider,

Biter miydi bu tasa?

 

Büyük bir ulus için

Geri kalmak ne acı…

İlköğretim haftası

Bir savaş başlangıcı.

 

YENİ DERS YILI

 

Bugün kalplerde sevinç,

Gözlerde ışık dolu.

Bizi aydın günlere

Çağırır okul yolu.

 

Ders yılımız başladı

Öğrenciye ne mutlu!

Okuyan çocukların,

Geleceği umutlu.

 

Okuyanlar hayatta,

İyi, güzel gün görür.

Cesur ve güvenlidir.

Bilgisiyle övünür.

 

Yeni ders yılımızda,

Biz çok çalışacağız.

Bilgi gücümüz ile

Engeller aşacağız.

SINIFTA

 

Sınıf kendi evimiz,

Tertemiz tutmalıyız.

Çamurlanmasın yerler,

Sonra bize ne derler.

 

Açık kalsın pencere,

Kağıt atmayın yere,

Ya öğretmen girerse,

Ne ayıp size derse ?

 

Tahtayı kirletmeyin,

Duvarı pisletmeyin,

Herkes bizi kıskansın,

Üçüncü sınıf sansın.

 

Çocuklar uslu durun,

Rahat rahat oturun,

Kimse sevmez haşarı

Kavgacı çocukları!…

 

İLKÖĞRETİM HAFTASI

Hani oyun oynardım geçen yıl sokaklarda.

Şimdi okullu oldum, karşımda kara tahta.

Öğretmenim anlattı, okumak çok güzelmiş.

Bu sayede bu millet, tarihini öğrenmiş.

 

İlk günden ben ant içtim, çalışıp başarmaya.

Küçüğümü severek büyüğümü saymaya.

Türk’üm dedim, sonunda, gururla bağırarak

Sanki uçtum o anda ne güzelmiş okumak.

 

Babam da söylüyordu, heyecan duymamıştım.

Okulun verdiği şevk evden daha yüceymiş.

Şimdi titredi tenim, kendimle barışığım.

Arkadaşlar, ben şimdi okumaya aşığım.

 

İLK TÖREN

 

Bu yıl yine törenle,
Açıldı okulumuz,
Büyük, küçük sevindik,
Neşelendi gönlümüz.

Ona bütün bir tatil,
Nasıl özlem duymuştuk,
Yazın ayrıldık ama,
Bugün yine kavuştuk.

 

OKUL TÜRKÜSÜ

 

Çok severiz biz okulu,

Kitabımız bilgi dolu.

Okur, yazar her Türk oğlu.

Yükselmenin budur yolu.

Biz okullu çocuklarız,

Hem çalışır, hem oynarız.

Kağıt, kalem, kitap, defter,

Bizi bunlar adam eder.

 

Öğretmeni candan dinler,

Öğreniriz pek çok şeyler,

Biz okullu çocuklarız,

Hem çalışır, hem oynarız.

 

    OKULDA İLK GÜNÜM

Gözlerde tedirginlik ile korku,
Heyecanda var okulun ilk günü.
Gülenler var dillerinde şarkı,
Ağlayanlarda var okulun ilk günü.

Kimisi hocam der kimisi abi,
Kimisi güleç yüzlü kimisi asabi,
Hepsi de beni keşfet der gibi.
Çağlayanlarda var okulun ilk günü.

Bitip tükenmez tuvalet ile su sırası,
Elinde sıkılır kantinden önce parası,
Yerde durur boya kalemlerinin yarısı,
Tekleyenlerde var okulun ilk günü,

Gel öğretmenim ilk gün başlama derse,
Gönlündeki sevgiyi çiçek demeti yapıverse,
İlk gün anılarını yaşayıp hayatına gönderse,
Bekleyenlerde var okulun ilk günü.
İLKÖĞRETİM HAFTASI

 

Okulları açıyor,
Bize neşe saçıyor,
Hafta sonu kaçıyor,
İlköğretim Haftası.

Yaşın yediyse tamam,
Okul çağın gelmiş tam,
Bize en büyük bayram,
İlköğretim Haftası.

Çocuklar seni ister,
Bilgi yolunu göster,
Bütün yurda ışık ver,
İlköğretim Haftası.

 

İLKÖĞRETİM HAFTASI İLE İLGİLİ GÜZEL SÖZLER

 

* Bilgisiz insan, meyvesiz ağaca benzer.

* Milletimizi gerçek saadete ulaştıracak irfan ordusudur.

* İlköğretim davası, insan olma, ulus olma davasıdır.

* En önemli ve verimli vazifelerimiz, milli eğitim işleridir.

* Yurt kalkınmasının temeli ilköğretimdir.

* Öğrenim, aklın gücünü geliştirir.

* Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır.

* İlköğretim geleceğin temelidir.

* Bilgisiz insanın dostluğundan, bilgili insanın düşmanlığı daha iyidir.

* Okul gençliğe; insanlığı, saygıyı, ulusu ve ülkeyi sevmeyi öğretir.

* İlköğretimin değerini her yurttaşa anlatmak ulusal bir görevdir.

* Bilen, bilmeyenden sorumludur.

* Bilmek demek, yapmak demektir.

* Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.

* Okul, uygarlığın geliştiği yerdir.

* Bir okul açılırsa, bin hapishane kapanır.

* Okulları olan bir milletin istikbali emniyettedir.

* Okul bir anne gibidir, bizi sever ve yetiştirir.

* Okul, hayata hazırlanış değil, hayatın ta kendisidir.

 

ÖZLÜ SÖZLER

 

Eğitim görmekle görmemek, ölülerle diriler arasındaki fark gibidir. (ARİSTO)

Eğitim her ulusun hayat kaynağıdır. (NAMIK KEMAL)

Eğitim, ekmek ve sudan sonra halkın en zorunlu ihtiyacıdır. (DANTON)

İnsan eğitimle doğmaz ama eğitimle yaşar.

Bilgi, sevgi ve zekanın aynasıdır.

Okumayı öğrenmeyen çuval taşımayı öğrenir.

 

OKULA GİDİYORUM ŞARKISI

 

 

 

OKULUM ŞARKISI MP4

 

 

 

İLKÖĞRETİM HAFTASI BOYAMA YAPRAKLARI (((((İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ)))))

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • Kategori Seçin